Negocierea BATNA

BATNA sau Best Alternative To Negociated Agreement (Cea mai buna alternativa la un acord negociat) este puterea ta supremă atunci când intri într-o negociere. O negociere implică diverse compromisuri de ambele părți. E drept că nu neaparat întotdeauna compromisurile trebuie să fie de ambele părți. Sunt situații în care pentru una dintre părți negocierea merge doar în sus. Alt nivel.

Nu trebuie să fii un om de business ca să negociezi ceva. În fiecare zi apare câte o oportunitate de negociere, fie că e vorba de a duce gunoiul sau de a mai rămâne încă 10 minute afară.

Ce este important să reții e faptul că în orice fel de negociere vei avea diverse alternative pe care să le iei în calcul.

Cum alegi cea mai buna BATNA?

Hai să zicem că vrei să vinzi un apartament ca să ai bani pentru deschiderea unei afaceri. Ce faci dacă nu reușesi să vinzi apartamentul în cele 6 luni pe care ți le-ai alocat?

Ai putea să renunți la vânzare și să împrumuți bani de la bancă, ai putea să îl închiriezi pe termen lung și să ai venit lunar pentru a investi în afacere, ai putea să lucrezi cu o agenție imobiliară serioasă care să te ajute, ai putea să îl închiriezi în regim hotelier sau ai mai putea să ajustezi ceva la preț.

Ideea e că ai alternative dacă îți aloci timpul necesar să te gândești la ele.

Capcana în care pică foarte mulți e că aleg BATNA într-un mod sentimental. E adevărat că suntem oameni si alte bla bla-uri dar decizia sentimentală nu e întotdeauna cea mai avantajoasă pentru tine (cu excepția situației în care te gândești că răsplata ta va fi in ceruri).

Alege realist. Pune lucrurile pe hârtie si lucrurile vor fi mai simple. Mintea umană are extraordinara capacitate de a minimiza sau maximina orice fel de informație dacă ea este ținută în cutiuța din minte. Dar dacă pui lucrurile pe hârtie atunci vei avea informația brută și reală.

Având alternative vei avea puterea. Dacă vine un cumpărător cu sacoșa de bani la ușa ta și nu sunt atâția bani pe câți ai dori tu, îți va fi mult mai ușor să iei o decizie știind că alternativele pe care le ai tu sunt mai avantajoase pentru tine. Va fi foarte tentant să iei sacoșa dar vei știi că pe termen lung alternativele tale sunt mai bune. Asta e puterea adevărată.

Alternativa e cea mai bună sursă de putere într-o negociere!

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *