Calitatile unui lider

O vreme destul de îndelungată am trăit cu impresia că un lider se naște, nu se formează. Nimic mai greșit. E un mit care, din păcate, se află în perceptia multor persoane. Din fericire nu se află în percepția persoanelor potrivite.

MINDSET

Nu cred că este ceva mai important în lumea asta decât mindsetul. Totul depinde de cum vezi tu lucrurile iar mindsetul e cel care pur și simplu îți conturează realitatea. Lipsa unui mindset e în antiteză cu liderul. Nu poți să îi spui cuiva că este lider dacă nu are mindsetul potrivit. Mai degrabă îi poți spune că e un dictator.

Problema principală nu e problema în sine ci modul în care tu reactionezi la ea.

TRANSPARENTA

Totul trebuie împărtășit cu echipa ta. Chiar și necazurile. Odată ce echipa ta va știi ce necazuri are compania vor putea veni și ei cu potențiale soluții.Dacă ții totul în tine, mai mult te consumi si sunt mari șanse ca potențiala ta soluție să nu fie una optimă. Plus de asta dacă împărtășești totul, atunci oamenii vor deveni mai motivați si determinați în a fie credincioși viziunii companiei.

RABDARE

Atunci când ceri răbdare vei primi situații în care îți vei putea exerca răbdarea. E adevărat că e mai simplu să acționezi la primul gând dar mai mult pierzi decât câștigi. Warren Buffet zicea o vorbă foarte atractivă – “Chiar dacă te culci cu 9 femei, tot va fi nevoie de 9 luni ca să se nască copilul”. Așa că da-i timpului timp și nu actiona doar pe bază de impuls asa cum îți zice creierul reptilian.

PUTERE DE ANALIZA

Atunci când nu știi de ce se întâmplă un lucru cum vei putea lua o decizie bună? Când apare o problemă pune-ți niște întrebări pentru a afla de ce se întâmplă acea problemă și cum ai putea să o previi. Asta necesită o abilitate de a analiza și a actiona pe baza unor rezultate și nu doar “că așa simți tu”.

PUTERE DE DECIZIE

O vorbă japoneză spune că atunci când ai de luat o decizie, gândește-te ce dezicie să iei, i-a decizia și apoi nu te mai gândi la ea. Nu întotdeauna vei lua decizii inspirate. Parcă ar fi și plictisitor să fie așa. Cum altfel ai mai învăța? Important e să fii ferm în deciziile pe care le iei.

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *