Sunt câteva tipuri de negociere pe care în mod inconștient le folosești și îți ușurează sau îți complică viața. E posibil să îți ușureze viața și mai mult dacă devii conștient de ele.
Negocierea Win-Win
Se spune că atunci când viața îți dă lămâi, tu trebuie să cauți pe cineva care a primit vodcă și să faceți un party. Aici e clar o situație win-win. Interesul tău e să faci ceva benefic cu lămâile iar interesul partenerului e să facă ceva benefic cu vodka. Sigur că se paote să faceți lucruri faine și separat dar parcă e mai de efect dacă lucrurile sunt combinate.
E de preferat ca acest tip de negociere să fie cel predominant în relațiile de afaceri.
Negocierea Win-Lose
Persoanele mai emotionale probabil că se gândesc “De ce să fie o situație win-lose când ar putea fi o situație win-win?” . Exact la asta m-am gândit și eu până în momentul în care mi-am cumpărat prima mașină. Nu era rău prețul propus de proprietar dar negocierea mi-a salvat 200 de euro pe care i-am investit în cauciucuri noi.
Negocierea win-win e bună dacă vrei să mentii o relație bună cu partenerul pe termen lung. Atunci când îți cumperi o mașină de la un om cinstit care vinde mașini second hand (samsar), probabil că ultimul lucru la care mă gândesc e menținerea unei relații pe termen lung. Eu vreau prețul cel mai bun și el dorește la fel. Negocierea win-lose e rege în această situație.
Negocierea Lose-Lose
Uneori ca să poti câștiga războiul va trebui să pierzi câteva lupte. Asta se întâmplă când dacă strategia ta e orientată ca și tu să pierzi dar și partenerul să piardă la o rundă de negocieri pentru ca în cele din urmă, pe termen lung, să ai beneficii. Și când zic termen lung, ma refer chiar și 10 ani.
Sănătate la iepuri!