Cum să ai Mindset-ul Banilor

Se zice că e foarte ușor să copiezi ceea ce face un om bogat dar este mult mai greu să știi de ce o face. Mai știi reclama aceea de la eToro cu Steve and Dave? Dave e super fericit că poate copia toate tranzacțiile lui Steve dar e și nefericit (sau poate că nu) pentru că nu știe de ce face Steve ceea ce face.

Banii sunt doar vârful iceberg-ului. Întotdeauna banii vor fi doar un efect și niciodată un scop. Oamenii care își setează banii ca scop, niciodată nu vor avea destui și vor trebui să muncească toată viața pentru ei. Pur și simplu nu vor știi cum să facă banii să muncească pentru ei.

Ce este sub vârful de iceberg?

Competențe. Aici intră educația pe care o avem, experimentele pe care le-am făcut, îndeletnicirile noastre dar și obiectivele pe care le avem.

Convingeri despre bani. Eu unul 25 de ani am crezut că banii se fac greu. Târziu de tot am descoperit că banii puțini se fac cel mai greu. Eu simțeam că dacă nu rupeam pielea de pe mine, atunci nu meritam vreun ban. Pe când defapt realitatea este că dacă ai mindset-ul potrivit, banii se fac pușcând din degete.

Emoție despre bani.  Dacă nu ai maturitatea necesară să percepi banii ȘI ca un instrument de a-ți aduce mai mulți bani atunci nu vei avea niciodată curajul de a face o investiție. De cele mai multe ori teama de pierde este mai mare decât dorința de a câștiga.

Valori despre bani. Tu cum îți cheltuiești această resursă (a banilor)? În cluburi sau în cărți?

Cum dobândești ce este sub vârful de iceberg?

Știi cum zice vorba aceea că “Repetiția este mama învățăturii”? Exact așa și este, doar că Repetiția pentru a dobândi ce este sub apă vine la pachet cu Observația și Imitația.

Deci cei 3 frați, Repețiția, Observația și Imitația, sunt 3 surse care te vor ajuta să dobândești ce este sub vârful de iceberg. La început aceste 3 surse le aplici așa cum ai văzut la părinții tăi. Dar dacă ești un mare nefericit precum ceilalți 98% dintre noi care nu au avut părinți cu o educație financiară, atunci nu prea o să își dezvolti obiceiuri sănătoase despre bani.

Așadar găsește un anturaj potrivit pentru asta. Acel așa-zis “anturaj” poate fi și unul virtual în care tu urmărești toate acțiunile idolilor tăi bogați. Dar chiar dacă copiezi toate acțiunile celui bogat asta nu înseamnă că vei ajunge la aceeași bogăție. E vorba de mindset.

Secretul este să începi cu VALORILE. Apoi cu emoțiile, convingerile și competențele.

Valorile pe care le ai vor determina investițiile pe care le vei face. Dacă îți place să te educi, atunci vei investi în educație, dacă îți place să citești, atunci vei investi în cărți, dacă îți place să te joci, atunci vei investi într-un PS5. Totul se rezumă la valoare. Cât mai importantă este acea valoare pentru tine cu atât vei investi bani în ea. Tot ce faci în lumea asta se rezumă la valori. Mergi la muncă ca să îți alimentezi valorile, cumperi un produs ca să îți alimentezi valorile și așa mai departe.

Așadar, mai întâi va trebui să îți descoperi valorile. Ceea ce nu cunoști, nu ai cum să schimbi.

Și ca să nu te las în aer cu descoperirea valorilor, fă testul lui John Demartini. E gratuit și aur curat. La mine cele 3 valori primordial sunt Business & Money, Learning, Job Activity.

Fă și tu testul aici https://drdemartini.com/values/

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *