Cele 3 tipuri de Fericire

Un mare, mare înțelept al cărui nume pur și simplu îmi scapă, a zis la un moment dat că “în viață fericirea nu este garantată, dar suferința este 100% sigură”. Practic poți trăi o viață întreagă ca fiind nefericit dar nu vei putea trăi o viață doar fericit.

Tony Robbins spunea că totul se rezumă la suferință și că noi decidem dacă alegem suferința pe termen lung sau suferința pe termen scurt. Da, știu că pare la mintea cocoșului să alegi suferința pe termen scurt tot timpul dar parcă e mult mai comod să te pui în pat după ce ai mâncat și nu să te apuci să speli farfuria, sau iarăși e mai rapid și mai satisfăcător ca după ce vii de la liceu/facultate/job să îți lași hainele pe unde apuci decât să le aranjezi frumos în dulap.

Aceste obiceiuri se pot schimba doar prin disciplină.

Dar până să ajungem la moduri de schimbare a comportamentului prin disciplină, scopul articolului este să îți prezinte cele 3 tipuri mari de FERICIRE.

1. Plăcere

Uuummm acest tip de fericire sună de-a dreptul delicios. Aș putea sta două zile legate să mă gândesc la feluri și feluri de plăceri și nu cred că aș putea să ajung nici măcar la jumătate din ele.

Acest tip de fericire este cel mai rapid. Un banc, o prăjitură sau un simplu flirt îți pot aduce doza de plăcere pentru următoarele minute/ore sau poate chiar și zile (who knows). E frumos cât de repede vine și e păcat cât de repede pleacă.

2. Pasiunea

Fericirea întrupată în pasiune este defapt angajamentul și starea de flux (flowul) pe care o ai tu atunci când întreprinzi o activitate. Poate îți place la nebunie cum miroase lemnul proaspăt cioplit și te-ai apucat să înveți să sculptezi așa ca hobby pentru ca în cele din urmă să iasă adevărate minuni din mâinile tale și să le valorizezi pe bani serioși. Aici e pasiunea ta. Aici îți trece timpul de parcă nici nu l-ai simți. Poveștile despre subiect te pasionează, oamenii cu care poți discuta despre asta te fascinează și mai ales, ești dornic să înveți din ce în ce mai mult despre acestă pasiune a ta.

Aceasta e o fericire.

3. Scopul

Cea de-a 3-a fericire este cea mai importantă dintre toate. Această fericire asigură scopul și sensul vieții tale. Cu această fericire simți că ești parte din ceva ce schimbă lumea. Scopul lui Elon Musk este să ajungă pe Marte și eu vreau să am o afacere globală în domeniul advertisingului. Dar tu? Pe tine ce te face să te trezești dimineața din pat? Nu e problemă dacă încă nu ai găsit acel scop care să confere sens vieții tale. E o problemă dacă nu îl vei găsi vreodată.

De ce cea de-a treia fericire este cea mai importantă?

De regulă oamenii iau fericirile pe rând. Încep cu prima ca să ajungă la cea de-a treia. Dar secretul este să pornești invers, adică direct cu găsirea scopului tău. Degeaba ai pasiunea și plăcerea dacă nu ai scopul. E pur și simplu mai greu să te trezești cu o energie de leu în fiecare dimineață.

Și cum găsești acest scop? Simplu. Stabilește-ți prioritatea ta numărul 1. La ce ești tu super-mega-extra-hyper exemplar de bun. Sau la ce ți-ar plăcea să fi. Adică dacă vrei să fii cel mai bun sculptor, atunci dacă mă uit tîn dicționar după cuvând va trebui să văd numele tău cu poza ta lângă descrierea cuvântului. Efectiv numele tău să fie sinonim cu “sculptura”.

În încheiere, nu uita că nu e problemă dacă încă nu ai găsit acel scop care să confere sens vieții tale. E o problemă dacă nu îl vei găsi vreodată.

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *