10 întrebări pe care să le pui angajatorului la un interviu

Știi acel moment când la final de interviu pentru un super job, angajatorul te întreabă dacă ai întrebări pentru el? E exact ca atunci când cineva face mișto de tine și nu îți vine nici-cum răspunsul pe loc, ci doar după ce a trecut toată faza. Așa e și la final de interviuri – îți vin în minte întrebările doar după ce e gata.

În acest articol vei găsi 10 potențiale întrebări pe care să le pui angajatorului atât pentru a descoperii mai mult despre companie și dacă chiar ar fi locul tău pe acolo. La fel de bine aceste întrebări te vor face să nu pari cel mai dezinteresat om de pe lume (asta chiar dacă tu chiar ești cu adevărat interesat de job).

Question 1

Cum ați descrie cultura companiei?

Această întrebare te va ajuta să îți clarifici dacă compania chiar are o cultură anume sau nu. O companie unde există o cultură de într-ajutorare între angajați, te va ajuta să crești mult mai repede. În schimb, o cultură unde există o competiție la sânge între angajați pentru atingerea unui targhet fantomă, nu te va ajuta prea eficient pe viitor.

Question 2

Care a fost evoluția acestui post?

Aici vei descoperii dacă acest post e unul nou și tu va trebui să fii deschizătorul de drumuri sau dacă postul e unul vechi care duce până într-un punct mort care nu te va ajuta prea mult pe viitor.

Question 3

Pe lângă competențele profesionale, ce alte calități ar fi de dorit din partea companiei?

Cu această întrebare vei putea afla pe ce fel de calități se pune accentul și ce anume valorizează managementul companiei. Poate se pune foarte mult accent pe self-learning și tu te potrivești mănușă în acet loc. Sau poate că nu.

Question 4

Îmi puteți da un exemplu de modul n care voi colabora cu superiorul meu?

Poate că superiorul tău e un super meseriaș dar care habar nu are cum să comunice cu tine. Poate că el consideră că le știe pe toate chiar dacă tu ai fost angajat tocmai pe un post la care el nu are o așa mare expertiză. Poate va trebui doar să execuți fără să gândești. Poate nu vei avea libertatea pe care ți-o dorești. Întrebând vei putea afla răspunsul.

Question 5

Care sunt provocările acestui post?

Orice post indiferent dacă e muncitor la salubritate publică sau clopotar în sat, are anumite provocări. Dacă cumva ți se răspunde că nu există provocări și că totul e lapte și miere, atunci cel mai probabil este că acei oameni habar nu au ce fac și atunci e mai bine să cauți în altă parte.

Question 6

Dacă aș fi angajat în această companie la ce rutină ar tebui să mă aștept?

Jobul este locul în care ne petrecem cel mai mult timp dintr-o zi. Dacă nu îți poți imagina cum ar putea arăta o zi cu responsabilitățile de la acest job, atunci cum ai putea să reziști 6 luni acolo? Prin această întrebare îți vei putea da seama puțin mai clar dacă ai fi omul potrivit cu competențele pe care le ai.

Question 7

Care sunt cele mai importante calități pentru a avansa în cadrul firmei?

Aici intervievatorul va vedea că într-adevăr că îți pasă. De asemenea vei putea vedea ce tip de calități se apreciază de către management. Îți faci un calcul mintal să vezi dacă ești de-a dreptul excepțional la aceste doleanțe sau dacă mai ai de lucrat ca să ajungi la ele.

Question 8

Ce aspecte credeți că ar putea fi îmbunătățite la companie din punctul de vedere al valorilor sale?

Aici vei vedea dacă se cunosc valorile și unde ar mai fi de lucrat la ele. Întotdeauna va fi puțin de îmbunătățit dar nu toți recunosc asta. Dar vei fi apreciat că pui astfel de întrebare care denotă interes.

Question 9

Ce au făcut angajații precedenți acestui post pentru a îndeplini sarcinile cu succes?

Aceasta este o foarte bună întrebare pentru a vedea cum măsoară compania succesul acestui post. Poate au niște KPI-uri foarte bine stabiliți. Sau poate că nu.

Question 10

Cumvă ajutați echipa să crească din punct de vedere profesional?

Sunt numeroase companii din domeniul IT care au diverse programe interne unde angajații vechi își pot dezvolta diverse abilități de predare ajutându-i pe angajații noi. Sau alte companii unde cititul este obligatoriu o oră pe zi în timpul serviciului. E drept că sunt puține dar măcar întrebând vei putea afla asta înainte de a semna ceva.

Așadar acestea ar fi cele 10 întrebări. Reține că cel care întreabă este prost pentru o secundă iar cel care nu întreabă este prost pentru o veșnicie.

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *