Legenda spune că în primele 3 săptămâni, după ce ajungi la facultate, nu îți mai aduci aminte ce ai făcut. E ca și o regulă nescrisă. E ca o epidemie. Ura și la gară! (după cum ar zice Banciu).
Și nu pot să zic decât că e drept. Tot legenda zice că cică sunt cel puțin două moduri abordate de studențimea bovină pentru ștergerea memoriei. Ele sună cam așa:
- Mergi agale și te scufunzi adânc în străfundurile cărților de la biblioteca din centrul Kolozsvarului (al Clujului pentru cei mai nealcoși)
De cealălalt mod, habar nu am pentru că eu aici m-am oprit. M-a captivat și m-a sedus. M-a luat așa prin învăluire și habar nu am care sunt celelalte moduri de ștergere a memoriei. Am auzit și eu pe la colț de cămin că cică trebuie să te împrietenești cu niște vlăjgani solizi și cu nume englezești ca Jack și Jameson sau cu domnițe seducătoare, tot cu nume englezești, ca Brandy și Mary (cu porecla de bloody). Nu știu, nu mă bag.
Ce știu e că memoria mi-a fost ștersă parcă cu buretele de bucătărie din zona de reduceri de la Kaufland și s-a înlocuit cu alte idei, perspective, viziuni, percepții, noțiuni și obiceiuri.
E nebunie curată cât e mult m-au putut schimba aceste cărți. E ca și cum ai sta la un pahar de vorbă bună cu autorul, fie el viu sau trecut în lumea cealantă (după cum ar zice un agramat).
Și totuși cu ce ai putea să începi? Sau mai bine zis cu cine ți-ar plăcea să vorbești?
Tovărășul Robert Kiyosaki și cei doi tați ai săi (o să vezi de ce doi), unul bogat și altul sărac sunt printre cei mai buni în ceea ce privește educația financiară. E ciudat să fi făcut 12 ani de școală fără să fi învățat ceva despre bani.
Cartea sa, Tată Bogat, Tată Sărac este printre puținele cărți din sfera educației financiare care se parcurge foarte ușor. Acest tip de subiect este de cele mai multe ori evitat de către oameni pentru simplul motiv că e mult prea complicat de înțeles. Însă Kiyosaki a shimbat asta. A redactat o carte simplă unde a explicat influența modului de gândire a celor doi tați, unul sărac și altul bogat, care l-au ajutat să ajungă ceea ce este astăzi, un investitor milionar cu venit pasiv.
Gândește-te că educația financiară lipsește din grila oricărei școli/liceu și, mai des ca oricând, te regăsești mereu și mereu în aceeași situație fără bani și cu împrumuturi de la prietenii sătuli să te mai împrumute.
Da’ până când?! (după cum ar exclama amenințător, cu un băț în mână, o bunicuță din Ardeal).
Până aici, pare-se. Cu ajutorul celor doi tați ai lui Kiyosaki am mai clarificat niște lucruri care au fost mai mult decât de ajutor. Și zice că:
Pune banii să muncească pentru tine
Care bani? – îți străfulgeră mintea instant. Da, așa m-am întrebat și eu însă contrar aparențelor, aici nu e vorba despre bani ci despre emoții. E vorba de frică și dorință. Cele două emoții ne ajută să facem bani și deseori mult mai repede să îi cheltuim.
De frică sănu pierdem apartamentul luat cu credit și cu bani împrumutați de la părinți, ne trezim, mergem la sală, bem un smoothie cu fructe de la reduere și mergem agale la munca cea de toate zilele. De bucurie pentru rezultatele primite (banii) în urma muncii noastre ne apucăm să îi împărțim în stânga și în dreapta pentru micile noastre dorințe, că doar nu degeaba am asudat pentru banii ăștia, nu?
Și așa ușor-ușor ai picat în cursa șobolanului, după cum ar zice Kiyosaki.
Un prim pas e să pui deoparte. Începe cu 10%. Acum ai aplicații cu nemiluita care te pot ajuta.
Muncește ca să înveți
O altă vorbă bună. Valoarea în a fi un angajat nu este aceea de a primi o remunerație sub formă de hârtii frumos colorate (banii boss), ci de a absorbi, ca un burete, toate cunoștințele de acolo. Toți (sau majoritatea) vrem să fim antreprenori, dar oare cât de bine suntem pregătiți pentru asta? Puțini și puțin.
Kiyosaki a vrut să învețe cum să scape de timiditate așa că a mers la Xerox pentru că aveau cel mai bun training de vânzări, în vremea aceea. Nu e de contestat că și cu prieteni cinstiți precum Jack sau Brandy scapi de timiditate însă, din păcate (sau din fericire) nu prea înveți. Plus că scapi doar pe moment, nu 4evăr.
Money Management
Se zice că dacă îți permiți să cumperi un singur Ferrari înseamnă că nu îți permiți un Ferrari. Cumpărând lucruri de care nu ai neaparată nevoie doar creează o iluzie a bunăstării financiare. Focusul trebuie să fie în lucruri care la rândul lor îți aducă alți bani. O mașină niciodată nu va fi o investiție, ci doar o cheltuială. Faptul că te duce și te aduce de la muncă și munca în sine îți aduce banii, tot nu înseamnă că mașina e o investiție. Nu te amăgii că și alții au mai trecut prin asta.
Ține minte că nu ai cum să scapi de partea financiară. Asta e cea mai simplistă carte cu care poți începe.
Multe ar mai fi de zis dar musai să mă țin de promisiunea din titlu.
O altă conversație, neașteptat de plăcută, a fost cu un domn de prin anii 50’, care și în ziua de azi schimbă viețile oamenilor prin cartea sa.
Cartea De la idee la Bani de Napoleon Hill e mai mult decât o capodoperă. Te îmbată și îți șterge complet perspectiva pe care o aveai asupra vieții. Practic viața ta se va împărți în două – înainte și după citirea acestei cărți.
Da, pare ca un SF unde s-a spart borcanul de CGI (Computer Generated Imagery) însă nu e chiar așa. Mai SF e dacă tu crezi că tot ce ține de mindset e bulls#!t.
În timpul petrecut cu Napoleon, am descoperit câteva elemente fantastice: Și care zic că:
Gândurile sunt esența. Ele pot fi cel mai bun prieten al nostru sau cel mai mare inamic. Așa cum un câine îl ghidează pe un orb, așa trebuie să ne ghidăm și noi gândurile. Accentul pe puterea gândurilor se transpune în:
- credința că vei reuși – Dacă tu nu îți sugerezi că vei reuși, de ce ar face-o altcineva?
- rezistența psihică – 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile până la BAC. Cu ce te apuci?
- dorință – Nu poți avea și scuze și rezultate simultan. Cât de mult îți dorești rezultatele?
- inițiativă – Atunci când faci o acțiune iei și o decizie te ții de deicizia luată?
- eșec – Mai dai odată bacul dacă ai picat? Dar a treia oară?
“frica de a pierde este mai mare decât dorința de a câștiga“
Ține minte că tu funcționezi ca GPS-ul de la mașină. Indiferent de mașină dacă GPS-ul nu e setat unde să te ducă, atunci nu contează pe unde o iei. Setează un obiectiv. Citește mult dacă încă nu l-ai descoperit.
Frica este cel mai mare dușman. Este cel mai mare dușman în obținerea libertăților de orice fel, fie ea financiară sau mentală. Hill împarte frica în 7 categorii. Ne le zic aici că îți omor curiozitatea. Îți zic doar că frica de a pierde este mai mare decât dorința de a câștiga. Ai percutat? Repetă până o reții că se aplică în orice aspect al vieții tale. Așa că fă-ți curaj și cheam-o odată pe Aniela (sau pe Aniel, cine știe) la un Souvlaki cu sos dulce de la Spartan.
Ține minte că eșecul face parte din procesul succesului. La un moment dat cineva va accepta acel Souvlaki.
Iar cea de-a treia conversație a fost chill și nu foarte îndepărtată. Omul continuă să schimbe vieți, acum și în domeniul digital.
Imaginația, ziceatânărul Albert, de-a lui Einstein fecior, că “este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea este limitată, însă maginația înconjoară lumea”. Neașteptat o astfel de vorbă de la unul dintre cei mai inteligenți oameni care au trăit.
Toată lumea are imaginație. E prietenă bună cu inspirația. Dar fii atent că ele trebuie să te găsească muncind ca să îți facă o vizită.
Mergând astfel pe coclauri românești, musai de recomandat cartea celui mai curajos antreprenor clujean.
Cartea De la Grădinar la Business Coach de Lorand Soares Szasz e un fel de autobiografie a vieții sale până într-un anumit punct. E mult spus o autobiografie. Mai mult un exemplu de cum poți să reușești în viață dacă controlezi foarte bine un domeniu anume și ai un scop clar. Când a revenit în țară Lorand a vrut să ofere un serviciu pe care oamenii de afaceri de atunci (2009) nici nu știau că au nevoie. Un serviciu de Coaching.
“Bine, bine băiete dar cum se poate ca un om care nu a vândut/văzut/ocupat vreodată cu produsul/serviciul meu să vină îmi zică mie cum să cresc afacerea?” este probabil întrebarea cea mai des întâlnită de Lorand. .Aproape o întrebare bună dacă nu ar fi una proastă.
Te-ai întrebat vreodată de ce un sportiv profesionist ca Halep are nevoie de antrenor? Dar unul ca Mayweather?
Ei sunt cei care văd lucrurile din exterior. Cu întrebările potrivite vei putea ajunge la răspunsul potrivit. Și odată ce ai răspunsul potrivit o să poți crește. Atuul lui Lorand era că știa să pună întrebările potrivite. Mai trebuia doar să le demonstreze și antreprenorilor acest lucru.
Din nou asta se aplică în orice din viață. Gândește-te câți din prietenii tăi știu să asculte ca să înțeleagă și nu ca să răspundă. Cel care ascultă ca să înțeleagă va putea pune și cele mai bune întrebări.
Cartea e foarte ușor de citit și, pe lângă principiile enunțate, cel mai valoros lucru este pur și simplu curajul lui Lorand de a veni din Portugalia de la un job foarte bine plătit înapoi în România pentru a implementa un concept de business care era ca salata bueof la americani. Ireal.
“mulți vor să meargă în Rai însă nu toți sunt dispuși să moară pentru asta”
Principiile prezentate în cartea lui Lorand sunt foarte simpliste și cu mare impact. Cel mai atractiv dintre ele este cel al dedicării unde e zice că indiferent de ce ai face, fie că speli toalete sau petreci timp cu iubita prietenului tău, e musai, musai să dai 100%. Să fii 100% prezent acolo. Știu că sună simplu dar mai ales acum cu atâtea canale de comunicare, parcă e mai palpitant un TikTok decât orice altceva.
Un alt principiu e cel al sacrificiului. Un concept poate de mulți oameni cunoscut însă rar aplicat. O vorbă din texas zice că “mulți vor să meargă în Rai însă nu toți sunt dispuși să moară pentru asta”. Un preț tot trebuie plătit.
Atât a fost, tineri. Altele nu sunt. Ne limităm la acestea 3.
Ține minte
- Educația Financiară
- Mindset-ul
- Antreprenoriatul
Reține că ai acele 3 săptămâni, în care poți sa dai delete la tot ce știai și să o iei de la capăt cu acestea 3. Restul metodelor de delete nu le recomand. Unii ascultă doar pe jumătate și le combină.
Ce să zic, bine-i și așa rău.
Sănătate la iepuri!