În notoria piramidă a lui Maslow (nu, nu e fotbalist) se zice că adăpostul se află chiar la baza nevoilor pe care le are un om. E greu de contestat acest lucru. Tocmai de aceea, după ce te-ai dezmeticit cu înscrierea la facultate, musai să te orientezi după un loc în cămin sau o chirie decentă împreună cu tovarășii din anii de liceu.
De ce cămin?
Tot ceea ce se întâmplă în cămin, rămâne în cămin. Așa cum e tatăl tău cu poveștile din armată, așa vei fi și tu cu poveștile din cămin. Locurile în cămin se oferă în funcție de medie și în funcție de situația familială. Dacă te încadrezi în criterii și ești mai norocos de felul tău, ai putea să prinzi loc într-un cămin cu 5 persoane într-o cameră. Dacă ești mai puțin norocos, ai putea să prinzi un loc cu două persoane în cameră.
Știu că la prima vedere este ideal să fii tu și maxim o altă persoană în camera, însă șansele ca acea persoană să fie într-un an mai mare și de a nu fi pe aceeași lungime de undă sunt mult mai mari. Asta duce la o acomodare mai dificilă. În schimb, în camera cu 5 persoane, șansele de a fi toți în același an și să te înțelegi super bine cu cel puțin o persoană sunt mult mai mari. Astfel, rata de comunicare cu colegii crește exponențial și implicit cea de acomodare.
Pe lângă acest lucru, vei învăța să te obișnuiești cu tabieturile, unele bune, altele mai puțin bune, ale celor 4 persoane (cu tine 5) cu care împarți camera, mâncarea, chiuveta și aerul din camera. E o adevărată provocare, însă e cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla ca să te scoată din zona de confort.
Aa da, și e ieftin de parcă nici nu îl plătești. Plus de asta vei avea acces la sală de sport gratuit, spălat de haine foarte ieftin, și mai ales acces în alte cămine pentru distracții trupești.
Ca și puncte slabe, baia este la comun și poate nu întotdeauna cei 100 de oameni de pe etaj sunt la fel de grijulii ca tine când vine vorba de a menține curată o toaletă. Tu o știi menține, nu? Ai totuși alternativa celuilalt etaj. În ceea ce privește colegii, poate unii dintre ei au volumul vocii mai ridicat indiferent dacă e zi, noapte, doliu, petrecere sau apocalipsa. Așa sunt ei.
Iar cireașa de pe tort se aseamănă cu un banc tipic românesc atunci când e vorba de a face curățenie. Și sună cam așa:
Cică
sunt 4 personaje foarte cunoscute:
Fiecare, Cineva, Oricine si Nimeni.
Trebuia efectuată o muncă importantă şi au rugat
pe Fiecare să ia parte.
Fiecare era convins că Cineva se va ocupa,
Oricine ar fi putut să o facă, dar Nimeni nu a făcut-o.
Aflând acest lucru, Cineva se supără, pentru că
responsabilitatea revenea la Fiecare.
Fiecare credea că Oricine ar putea să o facă,
dar Nimeni nu-şi dădea seama că Fiecare se sustrăgea.
La sfârşit, Fiecare critică pe Cineva, în timp
ce Nimeni nu făcuse ceea ce Oricine ar fi putut să facă
De ce chirie?
În chirie e frumos. Chiar dacă la început nu cunoști orașul, ai două variante să îți găsești chirie:
- ori vorbești cu un tovarăș care cunoaște orașul și îți recomandă ce și cum;
- ori colaborezi cu o agenție imobiliară care să te ajute să găsești ceea ce îți dorești. Ei știu cel mai bine zonele bune și prețurile.
În chirie e frumos că vei putea împărți un întreg apartament cu prietenii cu care te înțelegi cel mai bine. Sună bine, nu? Și așa și este. Atâta doar că de cele mai multe ori faptul că ieși în oraș cu un prieten bun nu este același lucru cu a sta în același apartament cu el.
Însă, printre avantaje, ai propria ta camer[ și tu decizi cât de ordonat dorești să fii. Nu încurci pe nimeni cu (dez)ordinea ta. În ceea ce privește spațiile comune, acelea le împarți cu 3 sau 4 oameni, și nu cu 100. Veți trăi cu speranța că o să ajungeți puțin mai responsabili de curățenie la locurile comune. Printre alte plusuri, e faptul că oricând vă puteți alege o altă locuință, care să vă placă mai mult sau un alt cartier care e mai convenabil.
Printre minusurile unei chirii se regăsește chiar plata chiriei, care poate fi destul de mare, însă totuși acceptabilă dacă se împarte la 3 sau 4 persoane. Ca și costuri, utilitățiile sunt socotite separat față de chirie, iar buna gestionare a acestora, pentru a nu vi le tăia furnizorii, este un skill de dorit, măcar la unul dintre voi. Un alt minus poate fi un proprietar tipicar care ține la apartament mai ceva ca la copilul său și i se pare potrivit să efectueze vizite săptămânale doar “ca să vadă că totul e ok”.
Un alt minus e că depinzi de colegii tăi. La un moment dat se va întâmpla cu sigurață ca unii dintre colegi să își găsească jumătatea și să facă pasul împreună la un alt apartament. E de preferat să anunțe acest lucru din timp și nu de pe o zi pe alta. Va reveni în sarcina ta să găsești alt coleg, cel puțin la fel de fain, cu care să share-uiești locuința. Și depinde de cine dai.
Concluzia o trageți voi. Ce știu eu sigur că viață ca în cămin, mai rar. Ai timp o viață să stai într-un apartament, dar în cămin e doar odată-n viață.
Sănătate la iepuri!