Accelerator

Accelerator de afaceri!

Dacă ești student și ai o idee foarte bună, poți să fii sigur că cineva s-a gândit deja la acea idee înaintea ta și cel mai probabil nu a implementat-o, din diverse și diverse motive. Fie că a fost vorba de bani (cel mai mare fals impediment), fie de oamenii nepotriviți, viziunea nu foarte clară sau teama de eșec.

Aici intervenim noi cu proiectul Azi Student, Mâine Antreprenor! căutând studenți antreprenori cu idei bune care au curajul de a fi vulnerabili, de a învăța, de a pica, de a se ridica, de a pivota, de a ieși din zona de confort și de a lucra cot la cot cu alții ca și ei.

În cadrul Acceleratorului dedicat echipelor de studenți cu competențe antreprenoriale (dintre care minimum unul trebuie sa fie înscris în grupul țintă al proiectului) care și-au dezvoltat un plan de afaceri (poate chiar la cursurile disciplinelor cu conținut inovator), activitățiile vor fi în felul următor:

SELECȚIA ECHIPELOR – studenții vor completa un formular on-line foarte detaliat privind echipa, afacerea pe care vor să o dezvolte și bineînțeles viziunea lor. 

Sursa: https://www.pexels.com/photo/afterglow-art-backlit-bokeh-556665/; Autor: luizclas

Formularele vor fi evaluate de către echipa partenerului, în colaborare cu mentori specializați, acolo unde se impune, iar studenții/echipele cu potențial vor fi invitați/invitate să participe la interviuri cu echipa PTIC (Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj). În urma acestor interviuri, vor fi selectate între 20 si 30 de echipe, care vor intra în stadiul următor.

BOOTCAMP – Aici timp de 5 zile echipele vor lucra intens cu echipa Tinerilor Întreprinzători, precum și cu o serie de mentori, colaboratori și posibili parteneri. Echipele vor avea parte de pregătire individualizată, precum și sarcini de realizat în funcție de stadiul în care se afla proiectul. Astfel, echipele se vor concentra pe obținerea de dovezi legate de existența unei nevoi pentru anumite segmente de piață pe care să o satisfacă cu produsul sau serviciul realizat (determinarea gradului în care există un “problem-solution fit” prin validarea sau invalidarea ipotezelor legate de idee de afaceri). Echipele vor fi încurajate să lucreze împreună cu ceilalți studenți prin activități comune, sesiuni de pitching, networking sau prin schimb de experiență (ex: o echipă poate ajuta alți participanți cu design grafic, primind în schimb ajutor privind scrierea de cod). În urma rezultatelor obținute pe durata bootcamp-ului (validări/invalidări realizate cu succes, numărul de teste realizate, implicare și motivare, pitch final de prezentare a descoperirilor, pivotări, etc) vor fi selectate echipele care vor participa în programul propriu-zis de accelerare. 
În minunatul Bootcamp studenții, pe lângă faptul că își vor dezvolta abilități de rezolvare a problemelor, de negociere, lucru în echipe multidisciplinare, public speaking și strategie, dar își vor crea și relații puternice cu alți participanți – care e extrem de valoros pe termen lung.

ACCELERATORUL – acesta se bazează pe trei componente principale, respectiv sesiuni de mentorat 1-la-1 individualizate cu fiecare echipă de studenți, workshopuri specializate și acces la servicii și competențe care nu se regăsesc în echipa acceleratorului.
În sesiunile de mentorat 1-la-, rolul principal al acestora este dezvoltarea echipei în sine unde practic se creează un roadmap personalizat pentru fiecare echipă, cu obiective de atins, responsabili clari și termene limită. Pe baza acestui roadmap, fiecare echipă va evolua individual în funcție de stadiul in care află.
Workshopurile vor avea loc saptamânal, ele fiind livrate de specialiști la nivel local, național sau internațional, de investitori și antreprenori. Printre temele abordate menționăm: marketing și vânzări, strategie, management operațional, legislație, negociere, financiar, evaluarea risculor, pitching plus multe altele. Pe durata programului de accelerare echipele vor avea acces la o serie de consultanți și specialiști externi din diverse domenii de specialitate.

DEMO DAY – Adică ziua specială când prezentați minunăția pentru care ați vărsat atâta sudoare. La evenimentul final vor participa investitori, posibili clienți, posibili parteneri și lideri din domenii diverse, precum și reprezentanți ai mediului universitar. Echipele rămase în program își vor prezenta MVP-ul realizat (Minimum Viable Product) și progresul realizat până în acel moment, urmând să primească întrebări din partea potențialilor investitori și a juriului.
Let the partnership begin!

POSTACCELERARE (maxim 6 luni) – după încheierea programului de accelerare, echipele vor menține legătura cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj pentru a primi mentorat, acces la posibili parteneri, clienți sau investitori, dar și pentru a evalua progresul realizat sau pentru a identifica probleme înainte ca acestea să scape de sub control. De asemenea, echipele vor primi asistență pentru a folosi sumele de bani primite cât mai eficient pentru dezvoltarea afacerii.

BONUS –  De-a lungul întregului program de accelerare, echipele vor beneficia de numeroase resurse atât din partea Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj, cât si din partea UBB, precum acces la software și hosting gratuit, acces la laboratoare, evenimente de networking, traininguri specializate, mentorat, pregătire de pitching, spațiu de lucru, mentorat tehnic, consultanță din partea unora dintre cei mai experimentați oameni de afaceri din România și nu numai, precum și pregătire culturală privind eticheta în afaceri pentru echipele care doresc să se extindă în afara țării.