3 avantaje și dezavantaje dacă te angajezi în primul an de facultate

Gata, stresul s-a terminat, ai intrat la facultate, toată lumea e fericită, cartofii cresc, tu începi entuziast cursurile, începi să îți cunoști colegii, faci o razie pe la localurile din zonă și devii client fidel la netflix făcându-ți mai multe emailuri ca să poți beneficia de acea lună gratis (sau nu o știai pe asta?). Sau poate o vei da pe Disney+. Grea decizie, nu zic nu.

Și apoi într-o zi BUM! a trecut euforia. Îi știi pe toți, nimeni nu te știe pe tine, noutățile din vreun local sunt doar fluxul constant de chelnerițe (sau ospătare), serialele le-ai consumat, chiar și pe cele pe care le evitai. Noutățile din viața ta sunt noutățile din viața altor oameni din newsfeed-ul Facebook-ului sau cel de Instagram. Sau chiar și noutățile de pe Tinder.

Tot le învârtești și le socotești și le dezbați tu cu tine ce să faci cu timpul liber dacă oricum programul cu facultatea e flexibil, mai ales în sesiune. Si pac! Vine cel mai iubit gând dintre gânduri. Cum sună să faci niște bani? Euforia te cuprinde și începi să cauți oportunitățiile oferite de piață. Știi clar că habar n-ai să faci mare lucru și nu te mai gândești ce ți-ar plăcea să faci. Bani să iasă. Sau nu?

Când îți alegi un job ca să îți umpli timpul ai două variante (bine că sunt două și nu doar una) și ai de ales între un job pentru bani sau un job pentru experiență. Ei și aici apar avantajele și dezavantajele din titlu.

Job pentru BANI

Oricum le-ai învârti, ești nou în branșa studențească și e greu cu banii. Sau mai bine zis cu gestionarea lor.

Oricum sunt niște avantaje și aici care sună cam așa:

Avantaj 1

Știu că te aștepți să zic că primul avantaj ar fi “mai mulți bani” dar asta e doar o iluzie (but shhhh). Hai că îți zic un secret – cică vorbește lumea că dacă ai mai mulți banii nu înseamă că va fi mai bine. Cică la fel de repede s-ar duce dacă nu știi să îi gestionezi corect.

Tocmai de aceea primul avantaj la un job pentru bani este faptul că poți să îi pui deoparte. Auzi nepoate – Poți să îi pui deoparte. “Bine mă, apoi de ce să mai lucrez dacă nu pot să mă bucur de ei?”. Mă Giani, mă (din serialul Las’ Fierbinți), nu o gândi pe termen scurt, ca relațiile din liceu, ci pe termen lung. O să te poți bucura de ei și mai mult dacă o socotești pe termen lung.

Începe prin a te gândi la un obiectiv, fie el cât de minor (nu minore) și stânge pentru acel obiectiv. O variantă este să pui un obiectiv material care să îți aducă o satisfacție falsă (chiar dacă încă nu știi că va fi una falsă), cum ar fi un laptop sau un telefon sau chiar și o mașină. Sau poți să pui un obiectiv ca să ai niște experiențe de neuitat, să ai bani pentru Untold Festival, Electric Castle, Neversea, Masaj Thailandez.

Nu banii pe care îi pui deoparte contează ci mai mult acțiunea în sine. Așa vei putea să te disciplinezi.

În cartea Cel mai Bogat om din Babilon, de George S. Clason (https://bit.ly/2OelIRr) prima regulă este să pui 10% deoparte din tot ceea ce căștigi. Sună simplu dar nu e chiar așa. Ai și aici două variante (faină-i democrația asta cu atâtea variante), respectiv una clasică și una mai de Millenials.

Deci ori cu plicul ori cu o aplicație. Eu recomand aplicația. Revolut, în cazul în care ai rămas în urmă și nu ai auzit de ea, este o aplicație care funcționează exact ca o bancă, doar că mult mai bine. Totul e mai simplu și mai ușor. Securitatea e la fel de mare. Oricum printre marile avantaje este că poți să îți faci un seif virtual iar din aplicație să setezi cîți bani să îți transfere aplicația din contul tău în seif. Tu decizi câți bani să îți i-a aplicația zilnic ca să îți pună în seif. Deci nu faci nimic și pui deoparte.

Se termină blogul (că atât de important este să pui bani deoparte) și nu mai ajungem la Avantaj 2. Așa că

Avantaj 2

Job simplu. Ca să fim onești, odată ce nu ai nici un skill, înafară de a fi campion la halbere și aruncatul cu privirea, atunci nu prea poți să ai așteptări foarte mari. Auchan, Kaufland și Lidl ar vinde tot pentru astfel de oameni. Mc’Donald și KFC s-ar mănca unul pe altul pestru astfel de oameni.  MOL și PETROM și-ar da foc unul celuilalt pentru astfel de oameni.

Am fost și eu un astfel de om. Și fain a fost senzația când nu mai aveam loc în buzunar de ciubucul făcut. Chiar plecam frustrat la final de zi dacă nu era ciubucul (sau bacșis) așteptat. Nici nu era chirurgie pe creier să bagi benzină și să speli mașini, însă nu combinate, pentru un ban cinstit.

Nu ar fi chirurgie pe creier nici să servești câțiva oameni cu niște Cuba Libre pe o terasă din Centrul orașului. Sau să tastezi 2 hamburgheri și 3 porții de carofi prăjiți pe un display. Or să treacă cumva și acele ore. Ideea e că nu îți strofoci mintea foarte mult.

Avantaj 3

Deprinzi niște skilluri fizice, ca să nu zic că înveți o meserie ca în vremea răposatului. Însă pe lângă aceste skilluri de ordin tehnic, de a știi cum se învârt lucrurile într-un magazin, benzinărie, spălătorie sau un local, ajungi să te dezvolți și pe tine. Comunicând mai mult cu alții oameni, prestând un serviciu pentru ei, ajungi să îți dezvolți abilitățiile de comunicare și mai crește puțin încrederea în tine odată ce stăpânești sarcinile dintr-o branșă.

E bine. Mai bine decât nimic.

La dezavantaje arată cam așa:

Dezavantaj 1

Timpul. Cineva m-a întrebat odată ce cred eu că este mai valoros, timpul sau banii? Chiar am stat și m-am gândit ce-i cu întrebarea asta, dacă e ceva șmecherie, în mintea mea fiind clar răspunsul că banii erau mai importanți că doar cu ei poți să faci orice (gândeam eu atunci). Apoi îmi răspunde omul că timpul e mai important deparece cu el poți să faci bani însă cu banii nu poți să faci timp. Și pac, atunci viața mea s-a împărțit în două – înainte și după acel moment.

Da, sună banal. Dar atât am știut.

E mare, mare păcat când îți consumi timpul doar ca să faci bani. Banii nu trebuie să fie vreodată un scop ci doar un efect.

Dezavantaj 2

Mediul. Știi duma aia cu “Merele rele le strică pe cele bune?”. Eh, nu prea e dumă. E cam reală. Dacă ești într-un loc în care nu sarcinile nu sunt neapărat chirurgie pe creier și se câștigă și niște bănuți, atunci nu va fi cel mai aspru grad de selecție posibil.

De pe net luate, se zice că:

“Mințile mici discută despre oameni,

Mințile mediocre discută despre evenimente,

Mințile luminate discută despre idei.”

În care categorie crezi că ai fi la o spălătorie de mașini unde ciubucul e gras?

Dezavantaj 3

Educația. Știi cum dai Snooze la alarma de dimineață? Ei așa o să dai și la vreun curs de la facultate.

Jobul va fi întotdeauna cel prioritizat. Facultatea va fi pe locul secund. Ceea ce nu e mare problemă dacă înveți la job cel puțin echivalent cu valoarea pe care o primești în facultate. Dar cum suntem la Jobul pentru bani, nu e cazul să înveți mai mult decât în fișa postului. Nu ai avea ce.

Ai mai avea varianta să citești cărți. Dar dacă nu poți discuta cu nimeni despre o ideea de acolo sau de a avea cadrul și oportunitatea să aplici câte ceva de acolo atunci parcă sună mai atrăgător niște subtitrări la filme. Știu cum e. Și nu e ce trebe’.

Job pentru CUNOȘTINȚE

Situația e aceeași ca și mai sus. Fără experiență și cu mult timp. Cine te-ar lua așa fără să știi ceva?

O bună, bună întrebare. Și răspunsul la această întrebare o are doar antreprenorul potrivit. Cel care te acceptă și așa. Însă cu un cost.

Timpul tău este cel mai valoros bun pe care îl ai și dacă tu l-ai oferii cuiva fără să aștepți bani în schimb, atunci e fraier cel care nu acceptă și nu tu că ai încercat.

Poate vei da de mai mulți fraieri decât de antreprenori, însă asta nu este important. Eșecul face parte din joc. E mai provocator și e mai mare satisfacția după ce reușești.

Așa că avantajele arată cam așa:

Avantaj 1

Opțiuni. Poți să îți alegi orice îți place. Ce sentiment plăcut este să ai N variante din care să alegi. Așa și trebuie să se întâmple dacă dai cel mai valoros bun al tău. Așa că punete pe un scaun și gândește-te ce ți-ar plăcea să înveți. Poate fi chiar ceea ce studiezi la facultate sau poate fi ceva ce îți atrage mult interesul însă nu se predă efectiv la vreo școlă sau facultate, cum ar fi de exemplu imobiliarele sau coaching-ul. Nu este pentru oricine în acele domenii chiar dacă oricine le poate profesa. Calitatea a ceea ce vei învăța depinde foarte mult de oamenii de la care înveți.

Poate fi marketing sau contabilitate. Indiferent. Ai doar de câștigat.

Avantaj 2

Relațiile. Reține că în orice companie oamenii sunt cea mai importantă resursă. Așa că odată ce “te scufunzi” în această resursă vei putea creea niște relații valoroase de la care vei putea să înveți și totodată vei putea apela și pe viitor.

Mai știi duma aia de mai sus cu merele rele? Ei bine, la fel e și invers dacă merele ar fi bune. Totul e matematică.

Avantaj 3

Educația. Ah ce nu aș fi dat, la vremea mea, să vină și să îmi zică cineva “Mă coptile toată viața îi lucra pentru hârtiile alea plasticate. Dă-le-n foc să le ardă!”. Și așa e. O viață o să lucrezi pentru bani însă puține sunt ocaziile în care să lucrezi doar pentru a învăța.

Ține minte doar că acest proces de învățare nu este atât simplu precum se scrie. Procesul de învățare te scoate din zona de confort și te pune într-un context. Într-un context de frică pe care ești obligat să o elimini și să vei ce o să iasă. Frica de eșec este mai rea decât eșecul în sine.

Însă reține că frica e ca focul și focul tu îl controlezi.

Avantaje ca avantaje dar avem și dezavantaje. Oarecum toate avantajele pot la rândul lor să fie dezavantaje.

Dezavantaj 1

Timpul. Când începi un proces de învățare e de preferat ca timpul tău personal să fie pe locul secund, Deci mai puțin netflix și ieșiri în oraș cu bani împrumutați (că doar muncești fără să fii plătit, nu?). Gândește-te că chiar dacă la finalul procesului de învățare nu rămâi în compania respectivă, atunci când vei merge la alta cu un profil asemănător, vei fi cu un pas în fața competitorilor tăi. În orice caz, dacă în acest tip de job ajungi să aplici ceea ce faci la facultate, e în regulă să mai dai un snooze la alarmă.

De asemenea mare grijă să nu fi un personaj exploatat care face doar lucrurile pe care alții nu doresc sa le facă.

Dezavantaj 2

Oamenii. E tricky că aici oamenii pot fi și cel mai puternic atuu al companiei însă totodată poate fi și cangrena care omoară încet-încet energia și dorința Supereroilor chibrit. Acești tip de oameni, Supereroi tip chibrit, sunt cei care ard de nerăbdare să înceapă să miște munții din loc însă după un relativ timp puțin acei supereroi se sting asemeni unui chibrit.

Pe lângă asta grijă mare să intuiești valoarea omului de la care înveți. Dacă doar te amăgești că ai totuși ce să înveți, bun, de la el atunci poate nu e chiar ce ar trebui pentru tine.

Dezavantaj 3

Greu, greu de găsit un al 3-lea dezavantaj. Ce alt dezavantaj poate fi dacă ți-ai pierde timpul cu oameni de 2 bani? Greu de găsit un neajuns mai mare ca acesta.

Concluzia e simplă, tineri. Not great, not terrible (după cum ar zice Anatoly Dyatlov din serialul Cernobyl), pentru oricare dintre variante.

Ține minte că oricine poate să execute și să muncească pentru bani însă nu toată lumea poate să gândească și banii să vină la ei.

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *